فهرست مطالب

پژوهشنامه مکتب های ادبی - پیاپی 17 (بهار 1401)

پژوهشنامه مکتب های ادبی
پیاپی 17 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه هدایت نژاد*، رضا ستاری، قدسیه رضوانیان صفحات 7-38

    ایدهی مدرنیته بیش از هر چیز بیانگر تازگی زمان حااد در ای گسسات از گتهاته در ای حاد تیرش آیندهای نزدیک، اما نامعلوم است؛ اماری اه در ر یدارد د گاناهی فار فرخازادنسبت به مدرنیته، یعنی تیرش نقد آن بازتاب یافته اساتف فار فرخازاد، یدای از هاا راننو رداز نیمایی است ه به دلایلی چون قالاش هاعری، زباان بیاان، ا هاای ناو، گازارشدریافتهای فردی یک زن از ر ابط غریزی شقی توجه خاص به جنباهی جسامانی شا، فردگرایی، انسانگرایای، براباریطلبای، آزادیخاواهی، جامعاهگرایای، نگارش ج اانی غیاره،مدرنتری ها ر معا ر به همار میآید؛ اما از طرف دیگر، منتقاد مدرنیتاه ارزشهاای آن درجامعهی آرمانگریز دهه های سی چ ل نیز هستف ای مقالهی تو یفی- تحلیلای در ای آناست ه ضم بررسی ر یدرد انتقادی فر به مدرنیته، وامل زمینه های ایجاد ایا انتقادهاارا در هعر فر تبیی ندف بررسیها نشان میدهد ه ر یدرد انتقادی فر به مدرنیته مادتا ر یدردی فرهنگی است؛ زیرا به قیدهی ی، بسترهای ساختاری فرهنگی مدرنیتاه هناوز درجامعهی ایران فراهم نشده است در نتیجه سیاستهای نوسازی دههی چ ال، باه مدرنیتاهایتجویزی مسالهدار منت ی هده استف بر ای اساس فر به نوان مدرنتاری ر ها فدار ایا د ره، تنشهای ای جامعهی ناموز ن را بیش از همه درک می ند آثار ا مبی حس نااامنی،ازخودبیگانگی سرخوردگی فرهنگی در یک جامعهی سنتزده، در حاد گتار نامتوازن استف

    کلیدواژگان: مدرنیته، مدرنیسم، مدرنیتهی ایرانی، سنت، فر فرخزاد، فرهنگف
  • سحر مصطفوی زاده، سعید روزبهانی*، سید علی اکبر شریعتی فر صفحات 39-73

    در دیوان سلمان ساوجی و حافظ شیرازی، نشانه هایی از تاثیرپذیری صریح این دو شاعر از میراث فکریادیبان و متفکران متقدم و همدورهشاان دیده میشاود به طوری که میتوان غزلیات آنها را حاصا وبرآیند معناشاناتتی فرهنگی دانسا . هدف این مقاله، بررسای لایه های فکری و ایدیولوژیک منعکس درغزلیات حافظ شایرازی و سالمان سااوجی با عنای به مضاامین قلندری، رندانه و مغانه اسا . نتایج اینپژوهش که به روش توصایفی- تحلیلی انجام شاده اسا، نشاان میدهد که مضاامین فوق در غزلهای دوشاااعر شااام مواردی همچون تظاهر به فساا و آیینهای غیر اساایمی، بیاعتباری دین، رد مظاهرشاریع، تعریض به زاهدان و صاوفیان، حضاور در اماکن بدنام و بیاعتنایی به نام و ننگ اسا . دو شااعربا آشافتهساازی آگاهانهی هنجارهای معمول جامعهی دینی، نظام ارزشای جدیدی ارایه کرده و موف بهتل گونه های ارزشاای متفاوت شاادهاند و با ایجاد مرزبندی میان ارزشها و ضاادارزشها، تعریفی نو ازپیش انگاره های اتیقی و معرفتی مخاطبان تود ارایه کردهاند که در جریان ادبی و شناتتی تک صدایآن دوره، تقریباا برجساااتاه و کمماانناد بوده اسااا . گفتنی اسااا کاه در تحق این هادف و برهم زدنهنجارهای تثبی شادهی معنایی، کاربسا اصاطیحات مرتبط با آیین مهری و زرتشاتی (مغ، دیر مغان،کوی مغان، می، میکده، ترابات، تمخانه و...) موثر بوده است .

    کلیدواژگان: سلمان ساوجی، حافظ شیرازی، تاثیر و تاثر، رندی، قلندری، مغانه
  • مریم رضابیگی، میرجلال الدین کزازی*، خلیل بیگ زاده صفحات 74-105

    سورریالیسم، خودکاری ذهنی، تقریر و تحریر آزادانه تفکرات بدون تحکم عقل، بیان اندیشه ی القایی بدون نظارت عقل و فارغ از هرگونه نظارت هنری یا اخلاقی است. می توان گفت که این مکتب، دستاورد رشد دانش روان شناسی در قرن 20 و برخورد روانی با ادبیات است. سورریالیست ها، ارتباط میان ذهن و عین را تصادف عینی نامیده اند و آثار و نمونه های این تصادف عینی مبتنی بر واقعیت و فراواقعیت در متون اساطیری و حماسی آشکارا دیده خواهد شد؛ چنان که پژواک آن در ساختار اساطیری، حماسی و گوناگونی ادبی شاهنامه فردوسی وجود دارد. هدف مقاله پیش روی، تبیین سورریالیستی خواب، رویا و پیش بینی مبتنی بر واقعیت و فراواقعیت تصادف عینی در شاهنامه فردوسی با رویکرد توصیفی- تحلیلی است که چندی، چونی و چرایی آن ها بررسی و تبیین شده است. پرسش اصلی پژوهش، میزان فراوانی شاخص تصادف عینی و وجوه تفاوت آن با عناصر فراواقعیتی خواب، رویا و پیش بینی هاست. دستاورد پژوهش نشان می دهد که کاربرد خواب و رویا، 17 بار، ستاره شماری و پیش بینی، 35 بار و گذر از فراواقعیت به واقعیت یا تصادف عینی، 9 بار به عنوان شاخصی کاملا سورریالیستی در شاهنامه ی فردوسی آمده است. تصادف های عینی درباره ی شخصیت هایی همچون سیاوش، گودرز، کیخسرو، افراسیاب، کتایون، یزدگرد بزه گر، خسروپرویز و یزدگرد - آخرین پادشاه ساسانی - روی داده است. تحقق رویای این افراد و دیدن آن با چشم سر، همان تفاوت میان خواب و رویا و پیش بینی ها با تصادف عینی در شاهنامه است.

    کلیدواژگان: شاهنامه ی فردوسی، سوررئالیسم، واقعیت و فراواقعیت، تصادف عینی
  • لیلا روحانی سروستانی، محمدعلی آتش سودا*، سمیرا رستمی صفحات 106-133
    نماد یا سمبل از زمره ی صور خیال شاعرانه است که به دلیل تعدد مفاهیم و ظرفیت معنایی گسترده ای که از آن برخوردار است، در جایگاهی فراتر از استعاره جای دارد. در نماد، یک واژه افزون بر حفظ معنای حقیقی خود، یک یا چند معنای غیرحقیقی (مجازی) را دیگر نیز در بر می گیرد. هدف از نگارش این مقاله نمادپردازی آفتاب (خورشید) در آثار عطار نیشابوری است که به روش کتابخانه ای و به شیوه ی توصیفی تحلیلی صورت گرفته است. محققان در این مقاله به دنبال جواب این سوال اند که واژه ی آفتاب در منطق الطیر، مصیبت نامه، اسرارنامه و الهی نامه ی عطار در قالب چه نماد و رمزی به کار رفته است؟ حاصل پژوهش نشان می دهد که عطار در آثار خود، آفتاب را بیشتر در معانی و رمزهای مقدسی همچون حضرت حق، انسان کامل، توصیف انسان و عمر او، وحدت وجود و فانی شدن در حق و توصیف پیامبران و روح و روان به کار برده است.
    کلیدواژگان: نمادپردازی، آفتاب (خورشید)، عطار نیشابوری
  • غلامرضا کافی*، ندا حاتمی صفحات 134-164

    ادبیات آپوکالیپسی، نوعی ادبیات مکاشفه محور است که بر پایه پیشگویی های آخرالزمانی شکل گرفته است. این نوع ادبی به بیان آنچه در فرجام جهان رخ خواهد داد، می پردازد و مسایلی مانند آخرالزمان، رستاخیز، پیشامد فاجعه، منجی و... را مورد مطالعه قرار می دهد. نمونه های مختلفی از این نوع ادبی را می توان در شعر گذشته و امروز فارسی مشاهده کرد. جستار حاضر به بررسی مضامین آپوکالیپسی در شعر معاصر ایران می پردازد. در این پژوهش، دوران آخرالزمان، ظهور منجی، مرگ، رستاخیز و ابدیت به عنوان مولفه های آپوکالیپسی مورد پژوهش قرار گرفته اند. با بررسی اشعار احمد شاملو، فروغ فرخزاد، مهدی اخوان ثالث و سهراب سپهری مشخص شد که در اکثر موارد، نگاه بدبینانه و سرشار از یاسی در بین این شاعران نسبت به فرجام جهان و آینده ی تاریخ وجود دارد. در شعر این شاعران از ابزار خواب، رویا و الهام شاعرانه برای مکاشفه استفاده شده است. در ضمن این مکاشفات، فضایی رمزآلود، ابهام آمیز و آمیخته به خیال دارند.

    کلیدواژگان: آپوکالیپس، فرجام گرایی، مکاشفه، پیشگویی، شعر معاصر ایران
  • اکرم شیخ پور، حسینعلی قبادی*، سعید بزرگ بیگدلی صفحات 165-193

    موضوع «شر» از مهم ترین مباحث الهیات و فرهنگ بوده و در ادبیات ملت های گوناگون در شیوه ها و شگردهای متفاوت ظهور یافته است. آثار مولوی، به عنوان یکی از بزرگ ترین ادیبان و متفکران قرون میانه ی اسلامی و شکسپیر، شاعر و نویسنده ی بزرگ رنسانس، سویه های هنری خاصی به این امر الهیاتی بخشیده اند که مستعد تحلیل و مقایسه، به ویژه از منظر بوطیقایی تمثیل پردازی و نمادشناسی در بستر روایت است. تفاوت در خاستگاه های فرهنگی، تاریخی و دینی میان این دو اندیشمند، بالطبع در شگردهای آن ها، در مفهوم پردازی های مختلف موثر بوده و در آثارشان نمود یافته است. کاسیرر در «فلسفه ی صورت های سمبلیک»، صور ماتقدم شناخت کانتی را وارد عرصه ی تحلیل فرهنگ انسانی کرده و با استفاده از تاریخ گرایی هگلی، دست به تدوین گونه ای تاریخ شناخت می زند که از اسطوره آغاز شده و به اشکال متعالی تر شناخت دینی، عرفانی، هنری و علمی می رسد. از نظر او، نمادشناسی، تنها نقشه ی راه برای مطالعات فرهنگ است. در این میان، مطالعات تطبیقی زمینه ی باروری است که می توان در آن از چهارچوب نظری کاسیرر یاری گرفت. روش پژوهش حاضر، توصیفی - تحلیلی است و بر پایه ی نظریه ی «اشکال سمبلیک شناخت» کاسیرر، فرایند تحقیق پیش می رود. همچنین با بهره گیری از نظریه ی او درباره ی تحلیل سازه های نمادین در قالب ساخت های روایی، چگونگی به کارگیری شگردهای تمثیل و تراژدی در مفهوم پردازی شر در داستان های موسی و خضر و مکبث نشان داده می شود.

    کلیدواژگان: صورت های نمادین، روایت شر، مولوی، شکسپیر
|
  • Fatemeh Hedayatnezhad *, Reza Satari, Ghodsieh Rezvanian Pages 7-38

    The idea of Modernity expresses the novelty of the present time following therupture with the past and at the same time acceptance of the near but unknownfuture; what is reflected in dual approach of Forough Farrokhzad to modernity isaccepting and criticizing it. Forough Farrokhzad is one of new Nima’i poets, whois considered the most modern contemporary poet for certain reasons such aspoetry format, language and expression, new descriptions, report of a woman’sindividual receipts of instinctive and love relationships and special attention tothe physical aspect of love, individualism, humanism, equality, liberalism,socialism, global attitude and so on, but on the other hand, she is also a critic ofmodernity and its values in the aimless society of the 50s and 60s. Thisdescriptive- analytical article attempts to study Forough’s critical approach tomodernity by exploring the reasons and basics of this criticism in Forough’spoems. This survey shows that Forough’s critical approach is mostly cultural,since in her opinion the structural and cultural contexts of modernity are not stillprovided within Iranian society and as a result, modernization policies of the 60shave resulted in emergence of prescriptive and problematic modernity.Accordingly, Forough, as the most modern intellectual of this period,understands the tensions of this unbalanced society the most and her worksexpress a sense of insecurity, alienation and cultural frustration in an incongruoustraditional society that is experiencing a transitional phase.

    Keywords: modernity, Modernism, Iranian modernity, tradition, Forough Farrokhzad, culture
  • Sahar Mostafavizadeh, Saeid Roozbahani, Seyyed AliAkbar Shariatifar Pages 39-73

    In Hafez Shirazi's divan, there are signs of explicit and indirect influences ofintellectual heritage of his predecessors and contemporaries to the extent that hislyric poems can be considered the result of cultural and ideological intertextuality.Salman Savoji is one of the prominent poets by whom Hafez has been influencedin terms of content and words. To confirm this hypothesis, the intellectual andideological content reflected in the lyric poems of the two poets has been studiedand explored with regard to the themes of “Qalandari”, “Rendi”, and “Meghan”.Results of this research indicate that the themes of “Qalandar”, “Rendi”, and“Moghaneh” in the sonnets of both poets include such things as pretending to beimmoral, discrediting religion, and rejecting the manifestations of Sharia,pretending to be non-Islamic, extension to Zahid and Sufi, presence in infamousplaces and indifference to becoming disgraced. By consciously disturbing thecommon norms of the religious community, the two poets have introduced a newvalue system and succeeded in creating different types of values. By creating ademarcation between value/anti-value, they have redefined the moral andepistemological presuppositions of their audiences, which has been a novel, if notunique, approach to literary and cognitive thought at the age which was highlymonologic. In achieving this goal and disrupting established semantic norms, theuse of terms related to the Mehri and Zoroastrian religions (Mogh, Deyr-eMoghan, Moghan alley, Mey, Meykadeh, Ruins, Khomkhaneh, etc.) has beeneffective

    Keywords: Salman Savoji, Hafez, Rend, Qalandar, Moghaneh themes, Impact, effect
  • Maryam Rezabeigi, Mir Jalalaldin Kazzazi, Khalil Baygzade Pages 74-105

    Surrealism is automatic writing, inscribing and writing freely, i.e. without the dominance of intellect; it is the expression of inductive thought without the supervision of wisdom and regardless of any artistic or ethical oversight. It can be said that this school is the result of the growth of psychology in the 20th century and, hence, psychological encounters with literature. Surrealists called the relationship between mind and the real thing the objective accident. The effects and instances of this objective crash which is based on reality will be clearly seen in epics as its echoes are woven into the mythological, epic and literary structure of Ferdowsi’s Shahnameh. The purpose of this article is examining the surrealistic explanation of the dream and prediction of reality and objective crash in Ferdowsi''''''''s Shahnameh through an analytical, descriptive approach, which has been reviewed and explained. The main question of this research is the frequency of the objective accident index and its differences with the surreal elements of dreams and predictions. Research findings indicate that the application of sleep and dreams are 17 times, star counting and predicting 35 times and passing through the reality or objective accident 9 times, as a completely surrealistic indicator in Ferdowsi’s Shahnameh. Objective accidents on characters such as Siavash, Goodarz, Keikhosro, Afarsiab, Katayun, Yazdgerd, Khosrowparviz and Yazdgerd, the last Sasanian king. The realization of the dream of these people and seeing it with one’s eyes is the same difference between sleep and dreams and predictions with an objective accident in Shahnameh.

    Keywords: Ferdowsi’s Shahnameh, Surrealism, Truth, Reality
  • Leila Rouhani, Mohammadali Atashsoda *, Samira Rostami Pages 106-133
    Symbolism is a term used to describe the conceptual and symbolic meanings of an object. It is important to consider that the symbol from the perspective of rhetorical sciences is a word, phrase, or sentence that, in addition to the apparent meaning, communicates a wide range of meanings to the reader. On the other hand, the main problem with the symbol is that the symbol is one of the forms of poetic imagination, which is in a position beyond metaphor due to the multiplicity of concepts and the wide semantic capacity that it has. In a symbol, a word, in addition to preserving its true meaning, contains one or more non-real (virtual) meanings. The purpose of this article is to study the symbol of the sun (sunshine) in the works of Attar Nishapuri, which has been done through a descriptive-analytical method. Findings of the research show that in Attar’s works, the sun has been used to convey sacred meanings and codes such as Hazrat Haqq, perfect man, description of the man and his life, unity of existence and mortality in truth, and description of prophets and soul and psyche.
    Keywords: Symbolism, Sun (Sun), Attar Nishapuri
  • Gholamreza Kafi, Neda Hatami Pages 134-164

    Apocalyptic literature is a kind of literature based on apocalyptic prophecies. This type of literature expresses what will happen in the end of the world and studies issues such as the apocalypse, resurrection, catastrophe, savior, and so on. Existing examples of this type of literature can be seen in Persian poetry today. The present article examines the themes of apocalypse in contemporary Iranian poetry. In this apocalyptic study, the emergence of a savior, death, resurrection and eternity have been studied as components of the apocalypse. Examining the poems of Ahmad Shamloo, Forough Farrokhzad, Mehdi Akhavan Sales and Sohrab Sepehri, it became clear that in most cases there is a pessimistic and despairing view among these poets about the fate of the world and the future of history. In the poetry of these poets, the tools of sleep, dream and poetic inspiration have been used for revelation. At the same time, these space discoveries are mysterious, ambiguous and mixed with fantasy.

    Keywords: Apocalypse, Revelation, Prophecy, Contemporary Iranian Poetry
  • Hoseinali Ghobadi, Saeid Bozorg Bigdeli, Akram Sheykhpour Pages 165-193

    The subject of "evil" is one of the most important topics in theology and culture and has appeared in the literature of different nations in different ways and through variety of techniques. Rumi's works, as one of the greatest writers and thinkers of the Islamic Middle Ages and Shakespeare’s, the great poet and writer of the Renaissance, have given certain artistic aspects to this theology that are prone to analysis and comparison, especially from a poetic point of view. The differences in cultural, historical and religious origins between these two thinkers, of course, have been effective in their techniques, in different conceptualizations, and have been reflected in their works. In The Philosophy of Symbolic Forms, Cassirer introduced the earlier forms of Kantian cognition into the field of analysis of human culture and, using Hegelian historiography, began to formulate the forms of the history of cognition that began with myth and reached higher forms of religious, mystical, artistic and scientific cognition. For him, symbolism is the only road map for the study of culture. Comparative studies, meanwhile, is a field of fertility that can be aided by Cassirer's theoretical framework. The method of the present research is descriptive-analytical and is based on Cassirer's theory of "symbolic forms of cognition". Also, using his theory on the analysis of symbolic structures in the form of narrative constructs, we try to show how allegorical and tragic techniques in the concept of evil are shown in the stories of Moses and Al-Khidr and Macbeth.

    Keywords: Symbolic Forms, Cassirer, Evil Narrative, Rumi, Shakespeare